ssp_logo_web

Tips til deg som skal begynne på VGS

Det føltes som sommerferien skulle vare evig, men denne søndagen må du igjen huske å skru på vekkerklokka.

Play Video
Noen kan synes det er litt skummelt å skulle gå fra ungdomsskole til videregående skole, mens andre føler at det er nå livet begynner. En mer meningsfull hverdag der man kan sikte seg inn på fag en har interesse for og møte folk med samme interesser.
Andre igjen gruer seg til mer fokus på karakterer og kjenner litt på presset om at “Det er nå det gjelder”. For videregående handler i stor grad om å samle gode nok karakterer og forberede seg på videre studier. Kanskje begynner du og vennene dine på forskjellige skoler og du er spent på om du finner nye venner.

 

Life hacks for VGS

Det kan være mange tanker på en gang og det er vanlig å være litt usikker når det skjer store forandringer, men ofte bekymrer man seg unødvendig. Det kan likevel være lurt være litt forberedt på hvordan man skal takle denne overgangen.

En god start

Har du sommerfugler i magen og er litt usikker på hva du har i vente, så kan du fokusere på de tingene du faktisk har kontroll over. Pakk sekken dagen før og vær sikker på at du har fått med deg det du trenger. Sett av god tid til frokost, lag matpakke og ikke kom for sent til skolestart. Kanskje ikke så originale råd, men i en stresset situasjon er det fort å rote det til.

Videreg_2

Tips! Utdanningsdirektoratet har informasjon om overganger for barn og unge som får spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning

Jobb med det sosiale

Det er ikke unormalt å være litt nervøs når man plutselig har havnet i en ny situasjon og møter mange mennesker. Du kan trøste deg med at mange av de andre er like eller mer stressa enn du er. I en slik situasjon er det mange som setter ekstra pris på at noen tar kontakt dersom de selv ikke tør. Gjør en litt ekstra innsats de første dagene og kom på banen før det danner seg klikker og det sosiale blir mer fastlåst. Ta kontakt med guttene og jentene i klassen og ta initiativ til ting dere kan gjøre sammen. Finn noen du kan møte de nye utfordringene sammen med, og det blir lettere å takle overgangen fra ungdomsskolen til videregående.

Videreg_3

Skolearbeid 

På videregående skole er nivået litt høyere enn på ungdomsskolen. Kanskje du har fått plass på en linje basert på de karakterene du fikk i ungdomsskolen, og nå skal du hevde deg med klassekamerater som er like flinke som deg. Da kreves det enda mer systematisk og målrettet arbeid en tidligere. Det er fort gjort å havne bakpå fra starten. Derfor er det lurt å henge med allerede fra begynnelsen, bruke nok tid på fagene, være aktiv i timen og jobbe jevnt gjennom hele året.

 

P.S da slipper du også skippertaket før prøver, tentamen og eksamen.

Når en først har kommet seg igjennom den litt kaotiske begynnelse, starter en spennende tid. Du får mer frihet og ansvaret for ditt eget liv og tilegner deg masse kunnskap som du har med deg resten av livet.

Ung.no har en side for deg som er ny på videregående skole

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom.

Les mer på ung.no
Flagg

LHBT, LHBTI, LHBTIQ…?

Les om prosjektet
nettvett.no

Nettvett.no om nettbruk og trygghet

Les om prosjektet

En som lytter – Samtaletilbud for ungdom

Les om prosjektet