ssp_logo_web

Feirer puberteten på Sverresborg ungdomsskole

For to år siden byttet Sverresborg ungdomsskole ut den tradisjonelle temauka for 9. klassetrinn. I stedet for sedvanlige forelesninger og enveiskommunikasjon om rusmidler og hvordan barn blir til, fikk elevene selv bestemme hva de ville lære om. I februar arrangeres den tredje årlige pubertetsfestivalen.

Pubertetsfestival

Høsten 2017 kom spørsmålet opp. Hvordan gjør man undervisningen mer relevant for elevene? Livsmestring, ble det sagt. Hva trenger ungdommen å lære for å kunne forholde seg til, uansett hva de møter? Hvordan tar man vare på seg selv? Livet består jo av mer enn det man leser i bøkene om matte, engelsk, samfunnsfag og norsk. Man skal spise riktig. Holde seg fri for kjønnssykdommer, betale skatt og midt i alt dette, karre seg frem i en kropp i evig nådeløs forandring.

- Alt dette tok vi opp på et trinnmøte. Etter hvert begynte ting å høres bra ut, og vi lekte med tanken på hvordan ei ny temauke kunne ta form. Det meste er jo kleint når man er tenåring. Spesielt når de voksne snakker om det å være ung, ikke minst når man nærmer seg tabubelagte og ubehagelige tema, som følelser, legning og seksualitet, sier avdelingsleder ved Sverresborg ungdomsskole, Karin Gravås Ingimundarson.

Som en konsekvens av at alt det pinlige er ekstra pinlig i ungdomsskolealder, valgte festivalkomitéen å ta tyren ved hornene. Pubertetsfestivalen ble født - med elevene selv med på laget. Bak lå en tanke om å unngå pekefingerpedagogikk. Istedet for å lekse opp med farer og konsekvenser, lar man elevene bruke fornuften og dra egne konklusjoner.

- Vi er MOT-skole. Det med Mot til å leve, og mot til å bry seg, og å ha mot til å si nei, passer fint inn i dét konseptet. Og så høres det mer lystbetont ut med festival enn med temauke. Men vi måtte få med elevene. Selv om 40 år ikke føles så mye for oss som skulle arrangere dette, så er premissene for ungdommen helt annerledes nå enn da. For at dette ikke skulle bli totalt utdatert satte vi igang en dialog for å finne ut hva som interesserte elevene, sier Ingimundarson. Elevene fikk tilgang til en stor plakat der de kunne føre opp ting de lurte på, eller skulle ønske å høre mer om. Resultatet ble en smørbrødliste, fantasifull og nysgjerrig nok til å lokke frem rødfargen i kinnene på enhver ungdomsskolelærer, med storhetstid på 80- og 90-tallet.

Karin Gravås Ingimundarson

- Da vi summerte opp så vi hvor mange gode innspill elevene kom med. Fremtidsdrømmer, yrkesvalg, personlig hygiene, helse, spiseforstyrrelser, personlig økonomi og legning. For å nevne noe. Så måtte vi se an hvordan vi skulle legge opp arrangementet. Elevene tror kanskje vi synes det er pinlig å undervise om sånt. Det gjør vi ikke, men jeg tror de har større utbytte av å høre på fagfolk.
- avdelingsleder ved Sverresborg ungdomsskole, Karin Gravås Ingimundarson.

Festivalen hentet derfor inn blant andre helsesøster ved skolen, Helsesista, Medisinernes seksualopplysning, politiet, en lege med foredrag om kroppspress, yoga-instruktør og en økonom, for å ta seg av hver sine respektive felt. Og etter en åpningsfest preget av pauker, konfetti og personlige hilsninger fra kjendiser som John Brungot, Henriette Stenstruup, Jonas Skybakkmoen og Mini Jakobsen, var historiens første Pubertetsfestival et faktum.

- Den fikk en fantastisk mottakelse. Elevene virket glade for å bli hørt, og for at lærerne delte noen glimt fra våre egne ungdomsliv. Vi hadde også god oppslutning på foreldrenes temakveld, et interessant foredrag om kroppspress. Det aller første foreldremøtet jeg har vært med på, der vi nesten måtte blinke med lysene for å signalisere at kvelden er over, sier Ingimundarson.

Om andre skoler skulle føle seg fristet til å gjennomføre noe lignende, er den viktigste suksessfaktoren elevene. At de får være med på planleggingen, er alfa og omega, mener Ingimundarson.

-  Man kan ikke forvente at elevene byr på seg selv, om man ikke er klar til å lytte til dem. Skal man ha seksualundervisning, så må man ta tak i det de lurer på, ikke det samme gamle som de har visst siden de gikk i 4. klassetrinn. Dette er noe av det som gjorde uka til en suksess, og som gjorde at jeg er stolt av å ha vært med på å arrangere verdens første Pubertetsfestival.

Digitalt kor

Digitalt kor – En hit for store og små

Les om prosjektet

Slik vil de få flere folk ut i naturen

Les om prosjektet

Et fritidstilbud for alle på Heimdal

Les om prosjektet