ssp_logo_web

Du bestemmer – personvern, nettvett og digital dømmekraft

En nettressurs som hjelper barn og ungdom til å ansvarlige og trygge nettbrukere, og som også forteller hvordan de voksne kan bidra.

Dubestemmer.no er et samarbeidsprosjekt mellom Utdanningsdirektoratet og Datatilsynet. Denne ressursen skal bidra til økt bevissthet, refleksjon og kunnskap om personvern knyttet til digitale medier. Et steg på veien er å øke kompetansen til foreldre, lærere og andre voksenpersoner om den digitale virkeligheten og de utfordringene en må forholde seg til.

Personvern er et av de sentrale temaene i denne sammenhengen, og siden inneholder mye informasjon om lovverk og hvilke plikter og rettigheter som gjelder. Alle, også barn, har rett til å bestemme over opplysninger om seg selv. Når du har en profil på et nettsted er det du som er ansvarlig for det du deler der, og siden oppfordrer deg til å tenke igjennom om at bilder eller informasjon du deler kan bli misbrukt av andre.

Eksempler på andre tema er hvordan en skal forholde seg til sosiale medier, uønskede hendelser på nett, kildekritikk/«fake news», uønskede hendelser på nett og mye mer.

Student som bruker PC

En barnevakt på nett

Les om prosjektet
Mor og barn

Life hacks for deg med barn i alderen 0-18

Les om prosjektet
Innholdet på en mobiltelefon

Hjelper barn til å bli kompetente mediebrukere

Les om prosjektet