ssp_logo_web

Hvordan håndtere barnefestpress

I Grillstadfjæra barnehage har foreldregruppa funnet en enkel løsning på problemet. Der samles bursdagsbarna til en månedlig fellesfeiring, stort sett arrangert i barnehagens egne lokaler, og ungene står selv ansvarlig for å plukke ut bursdagsgave.

Barn foran kake med bursdagslys

Grillstadfjæra barnehage:
trondheim.kommune.no

- Med månedlige feiringer blir det rundt fire bursdagsbarn per fest, så da blir det ikke så mange samlinger å tenke på hver måned. Og at de selv bestemmer gave, synes vi er veldig gøy. Det drar fokuset litt bort fra gavepresset, og barna er fornøyde med at gavene kan være så enkelt som et eple, eller en pinne, sier fagleder i barnehagen. Marte Vorum.

- Det ligger et bærekraftig perspektiv bak det hele også. Normen for pris på gaver til barnehagebarn er rundt 100 kroner. I disse tider er det ikke mye som ungene trenger på det prisnivået, legger Vorum til.

Et kjapt Internett-søk på "barnebursdag", fører til både guider, råd og tips rundt arrangering av den beste bursdagen, og ikke minst kommersielle aktører som har spesialisert seg på dette som en event, enten det handler om å stille med passende materiale, eller lokaler fylt med barnevennlige aktiviteter. Med andre ord, det er penger å tjene på at ett år er gått.

- Det ligger mye penger i dette med bursdag. Fra to år og oppover, så er det ikke uvanlig at foreldre ordner en happening for flere tusen kroner, til tross for at det viktigste for ungene er å være sammen. Å holde en felles bursdag tar presset bort fra dette. Et godt råd for foreldre som ønsker å motstå bursdagspresset er egentlig bare å snakke sammen. Tenk inkludering, og snakk med de andre. Det er jo det man har gjort i dette tilfellet, sier Vorum.

Bår Marius Johansen sogner til Grillstadfjæra barnehage, med tre barn på henholdsvis 7 måneder, og 3 og 6 år. Han mener at å gå sammen om en felles "bursdagskultur" gir en rekke positive fordeler.

- Vi unngår for eksempel at det blir en usynlig konkurranse om å holde den beste bursdagen. Du møter kanskje ikke så mange som sier dette åpent, men jeg føler det er sånn det er blitt. Og ungene er kjempefornøyd med opplegget, sier han.

Ved å etablere en fast norm for arrangering av bursdag, har foreldregruppa i Grillstadfjæra barnehage klart å oppmuntre hverandre til å unngå bruk av tidvis dyre kommersielle aktører. I tillegg øker det inkluderingen og samholdet blant ungene, sier Johansen.

- Det er ingen tvil om at det fort kan bli dyrt med barnebursdag. Spesielt om man arrangerer flere i året. De voksne skal være forbilder for barna, og da tenker jeg det kan være greit å vise at ikke alt trenger å kjøpes med penger. Det ligger verdier bak det å bare møtes på enklere premisser, sier han.

For foreldrenes del, gjelder det å snakke sammen på foreldremøte, stå imot press utenfra, og å ha et bevisst forhold til hvilke verdier som er verdt å ta med seg videre for barna, sier Johansen.

- Selv om det ser ut til at de aller fleste er enig i at et felles opplegg er positivt, så gjelder det å står for det når man skal ta valget om hvordan bursdagen skal feires. Og så tror jeg man må tenke over at det ligger et visst press fra utenforstående kommersielle aktører, som tjener penger på dette. Mange kjenner på jaget om at man skal fremstå så vellykket og perfekt, men ungene er stort sett fornøyde uansett.

Digitalt kor

Digitalt kor – En hit for store og små

Les om prosjektet

Slik vil de få flere folk ut i naturen

Les om prosjektet

Et fritidstilbud for alle på Heimdal

Les om prosjektet