Kreativitet og skaperglede på «Innovasjonscamp»

Trondheimselevene har over 100 forslag til hvordan vi kan skape gode fellesskap og gjøre byen vår mer bærekraftig.

- Det har vært helt fantastisk å se engasjementet til ungdommene. Det er utrolig artig at de har blitt bedre kjent med lokalsamfunnet sitt og mulighetene som ligger der, og faktisk gjort noe med det, sier rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Ola Rønning.
rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Ola Rønning
Rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Ola Rønning

Rundt 2000 ungdomsskoleelever i Trondheim har gjennom våren deltatt på «Innovasjonscamp» i regi av Ungt Entreprenørskap. Noen skoler gjenstår fortsatt, og siste camp blir avholdt uka før sommerferien. Innovasjonscamp er et kreativt verksted der elevene jobber sammen i grupper og skal finne en løsning på en gitt problemstilling. Målet er å ha fokus på kreativitet, skaperglede og nyskaping.

 

Innovative elever
Trondheim kommune har stått for tema og problemstilling for skolene her i byen, som er basert på oppvekststrategien SteinSaksPapir. Elevene skal være sosiale entreprenører og svare på problemstillingen: Hvordan skape gode fellesskap der vi bor, og hvordan kan Trondheim bli en mer bærekraftig by?
Elevene sin oppgave er å komme med innovative forslag til hvordan de selv kan bidra i nærmiljøet sitt og gjøre Trondheim mer bærekraftig. Her kan du se de over 100 idéene som har kommet inn så langt.
Ungt Entreprenørskap

GO FOR IT - Appen for de som blir kjørt

Hei! Vi er fra Charlottenlund ungdomsskole 8. trinn. Vi hadde innovasjonscamp-uke og skal fortelle dere om ideen våres. Ideen våres er å lage en app som heter 'Go for it!'. Det er for mindre CO2 gassutslipp.

Man må gå eller sykle for å få poeng. Man får halv poeng ved å gå til skolen og halv poeng ved å komme tilbake fra skolen. Vi trodde alle ungdommer likte konkurranse, så appen handler om konkurranse. De tre personer som har mest poeng på hvert trinn får premie. Kiwi(Nedre Charlottenlund) og Prix(Jakobsli) skal sponse oss hvis ideen våres fikk vunnet, så vi tror premie skal være noe fra Kiwi eller Prix. Vi ønsker at alle går eller sykler til skolen, og håper at det blir mindre gassutslipp fra biler!»

Camp Ranheim

Barn og unge på Ranheim kan samles og ha det gøy med hjelp av fysisk aktivitet.

Der de får gratis mat som ikke nødvendigvis har gått ut på dato, men som butikkene ikke har lov til å selge lengre. De får lov til å prøve forskjellige aktiviteter gratis og får også lånt utstyr hvis de ikke har. Utstyret samles inn ved hjelp av reklamering for at folk i nærområde kan donere brukt utstyr. Utstyret oppbevares på et lager til sponsorer. Bedriftene får logoene sine på plakatene om tilbudet. Det er frivillige voksne som er med å passer på ungdommene. Aktivitets tilbudet er for unge på alderen 10-16 år.

Søppelplukkekonkurranse «Trash Talk»

Ideen vår går ut på at det kan arrangeres søppelplukker konkurranse med premie for mest søppel. Søppelet kan måles utfra vekt.

Deltakerne blir delt opp i grupper på fem. De kan enten velge disse selv eller få tildelt en gruppe av arrangøren

Hvorfor: Vi mener at det er for mye søppel rundt omkring. Derfor foreslår vi at det kan arrangeres søppelplukker konkurranser for å få ryddet opp. Deltakerne på konkurransen kan også sosialisere i tillegg. Det vil dermed virke positivt både på naturen og menneskene.

Hvem: Alle som vil være med kan være med. De som er med kommer til å føle samhold fordi de jobber for en felles sak. De kan også komme til å få nye venner.

Hvordan: Det trengs trenger hansker, poser og en eller flere frivillige arrangører som kan veie søppelet, dele inn i grupper og dele ut premier.

En gruppe ved Flatåsen skole på innovasjonscamp.
En gruppe ved Flatåsen skole på innovasjonscamp.
Mange forslag om møteplasser
- Det er tydelig at det sosiale har vært et savn under Korona-perioden, for mange av forslagene handler om å lage møteplasser der ungdom kan henge og ha det fint sammen.
Hvis en brøkdel av forslagene blir noe av kommer det til å bli veldig fint å vokse opp i Trondheim fremover. Elevene har virkelig vært innovative, sier Rønning.

Her kan du lese alle ideene som har kommet inn så langt

Over 100 ideer laget av ungdommer fra hele byen legges inn på nettsiden til Borgerkraft. Borgerkraft er piloten på en digital plattform for innbyggerinvolvering, utviklet av Trondheim kommune.

Innovasjonscamp
Logo Trondheim Kommune

SteinSaksPapir er strategien for å bygge sterke barne- og ungdomsfellesskap i Trondheim kommune

Derfor ønsker Trondheim kommune med SteinSaksPapir å involvere og engasjere oss innbyggere. Trenere, foreldre, naboer, lærere, alle kan dra sammen. Her legges det til rette for at alle kan komme i gang med tiltak som kan gi en god hverdag til alle barn.

Les mer om SteinSaksPapir

Har du en idé?

Mye kan gjøres også utenfor skolen, og SteinSaksPapir tror på at «it takes a village!» — Sammen kan vi gjøre mye for å bygge gode, trygge barn. Kan du gjøre noe i ditt nærmiljø? Her er en veileder for hvordan komme i gang.

Hvordan starte opp et eget prosjekt
Elever på Heimdal VGS

Vi på Heimdal

Les om prosjektet

Skeiv ungdom Trøndelag

Les om prosjektet
Klæbu Aktivitetspark

Ny skatebane i Klæbu

Les om prosjektet