
Rundt 2000 ungdomsskoleelever i Trondheim har gjennom våren deltatt på «Innovasjonscamp» i regi av Ungt Entreprenørskap. Innovasjonscamp er et kreativt verksted der elevene jobber sammen i grupper og skal finne en løsning på en gitt problemstilling. Elevene har i år vært sosiale entreprenører og svart på problemstillingen: Hvordan skape gode fellesskap der vi bor, og hvordan kan Trondheim bli en mer bærekraftig by?
Sosialt entreprenørskap
En ungdomsbedrift som er en sosial entreprenør tar bevisst tak i et bestemt samfunnsproblem og løser problemet på en ny måte. En sosial entreprenør har en dobbel bunnlinje. Det betyr: bedriften skal både skape sosial endring og tjene penger. En sosial entreprenør skaper sin inntekt gjennom salg av varer og tjenester, fremfor å gjøre virksomheten avhengig av tilskudd og gaver. I dag finner man sosiale entreprenører f.eks. innenfor oppvekst, inkludering, helse, rehabilitering, eldreomsorg og miljøsektoren.
Kilde: Ungt Entreprenørskap
Glad i friluftsliv
Én av gruppene som har deltatt i år består av Sebastian Løvberg, Heike Buch Aannø, Aleksander Syrstad og Lucas Sandbekkhaug Leistad fra 8. trinn ved Klæbu ungdomsskole. Gjennom innovasjonscampen har de jobbet kreativt med idéutvikling og problemløsning.
- Vi har lært hvordan man starter opp en bedrift, hvordan man skal drive den og hvilke detaljer som er viktig å tenke på, sier Heike.
For å svare på kommunens problemstilling tok de utgangspunkt i sin egen interesse for natur og friluftsliv.
- Vi skrev ned alle idéene våre og fant etter hvert ut at vi ville satse på båtutleie ved Selbusjøen, sier Sebastian.
- Det er ikke så mange som har båt eller er villig til å betale for det. Derfor vil vi tilby en unik opplevelse for folk som ønsker det, sier Aleksander.

Båtutleie ved Selbusjøen
Bedriftsidéen «Lån en båt – Vått og rått!» går ut på å etablere en brygge med utleiebåter ved Selbusjøen, som kan leies og låses opp via en app eller annen teknisk løsning. Her har gruppen hentet inspirasjon fra el-sparkesykkel-bedrifter.
- Å leie ut båter i stedet for å kjøpe dem er veldig bærekraftig i seg selv, men vi vil fokusere enda mer på bærekraft ved å utstyre båtene med solceller som kan drive motorene, forteller Sebastian.
- Slik kan vi bidra til en sunnere og friskere klode rundt oss, både gjennom at folket får flere naturopplevelser og gjennom bærekraftige veier til å utvinne strøm og energi. Folk holder seg også i form hvis de ror båten, sier Heike.
Gjennom innovasjonscampen har elevene fått kjennskap til mange aspekter ved å starte og drive egen bedrift.
- Vi har utarbeidet idéen vår ned til hver minste detalj. Alt fra å sette opp budsjett, finne ut hvor vi skal ha båtbrygga, hva vi skal gjøre med båtene på vinteren, tatt kontakt med grunneier og med banken for finansiering. Nå føler vi oss veldig klar til å starte opp og håper å få realisert prosjektet, sier Aleksander.

- Ikke vær redd for å feile
Gruppen sitter igjen med mye ny kunnskap etter å ha deltatt på innovasjonscamp og synes det var et godt avbrekk fra den «vanlige skolehverdagen».
- Det var spennende og lærerikt på mange måter. Det var et artig opplegg som vi kommer til å jobbe videre med. Det er gøy når det er noe vi har funnet på selv og som er vårt eget, sier Aleksander.
Har dere råd til andre ungdommer som vil starte opp noe selv?
- Kast dere ut i det, ikke vær redd for å feile. Det verste som kan skje er at det ikke blir noe av. Man blir en erfaring rikere og det er jo positivt uansett, sier Aleksander.
Her kan du lese alle ideene som har kommet inn så langt
Over 170 ideer laget av ungdommer fra hele byen legges inn på nettsiden til Borgerkraft. Borgerkraft er piloten på en digital plattform for innbyggerinvolvering, utviklet av Trondheim kommune.



SteinSaksPapir er strategien for å bygge sterke barne- og ungdomsfellesskap i Trondheim kommune
Derfor ønsker Trondheim kommune med SteinSaksPapir å involvere og engasjere oss innbyggere. Trenere, foreldre, naboer, lærere, alle kan dra sammen. Her legges det til rette for at alle kan komme i gang med tiltak som kan gi en god hverdag til alle barn.
Les mer om SteinSaksPapir
Har du en idé?
Mye kan gjøres også utenfor skolen, og SteinSaksPapir tror på at «it takes a village!» — Sammen kan vi gjøre mye for å bygge gode, trygge barn. Kan du gjøre noe i ditt nærmiljø? Her er en veileder for hvordan komme i gang.
Hvordan starte opp et eget prosjekt
Vi på Heimdal
Les om prosjektet
Skeiv ungdom Trøndelag
Les om prosjektet