
Utleira IL:
utleira.no
Balansen mellom trening, resultater, prestasjoner og glede i barneidretten er en nært sagt evigvarende debatt. Press og resultatkrav er ofte grunn til frafall, samtidig som toppidretten stadig søker yngre talent. Dette merkes også i trondheimsklubben Utleira idrettslag.
- I Utleira IL har vi fokus på et godt miljø, gode verdier, respekt for hverandre, følelsen av mestring og inkludering. Jeg ser helt klart et større og større prestasjonsjag i barneidretten. Spesielt innenfor fotball ser vi stor grad av tidligere spesialisering, med akademier, dannelse av private lag og kretstiltak for stadig yngre barn, sier daglig leder Pål Wahl.

I Olympiatoppens råd til gode idrettsforeldre, anbefaler de at man legger vekt på idrettsglede og utvikling av vennskap. Der står det at den beste måten å bidra på, er å samarbeide med, og å støtte idrettsmiljøet barnet er en del av. Utleira IL teller rundt 2100 medlemmer, fordelt over hovedsaklig åtte idretter. Med et godt foreldrenettverk, og et solid miljø som tar vare på barna, kommer man langt. Å beholde ungene i lokalklubben så lenge som mulig, er alfa og omega for et trygt utviklingsmiljø, mener Wahl.
- Noen foreldre er villige til å kjøre langt for å trene med en klubb de mener er bedre enn den som er knyttet opp mot nærskolen, så vi opplever nok statusjag noen ganger. Det kan virke som det er status å ha de beste barna innen en idrett. De mest dedikerte kjøper faktisk treningstimer med profesjonelle trenere, uten at det trenger å være noe bedre. Vi gjør det vi kan for å beholde ungene i nærmiljøet. Det er der vi kan lære dem gode verdier. Jeg tror det er tryggere enn at vi mister utøvere til et lag der fokuset er en konstant jakt på seier. Det ligger en verdi i å lære seg å takle tap, også.

Råd og veiledning fra NFF
På denne siden kan foreldre, lærere, trenere og andre som er i kontakt med barnefotballen finne mye nyttig stoff. Her har Norges Fotballforbund samlet mange artikler, tips og retningslinjer.
Les mer på fotball.noDe fleste som lykkes i toppidretten, var ikke enere fra barnsben av, sier idrettslaglederen. Er man vant til seier på seier, kan det få konsekvenser for motivasjonen når motgangen kommer. Olympiatoppen anbefaler å rose innsats og ferdighetsutvikling, og å unngå ensidig fokus på resultater.
- Foreldrene er den største årsaken til at barn slutter med idrett. Det ytre presset blir større enn den indre motivasjonen. Samtidig er de også den viktigste ressursen for å lykkes. Bak de største stjernene står det ofte hardtarbeidende foreldre. Og da handler det ikke bare om gode gener, men også hjelp til å ta riktige valg. Jeg bruker å skille mellom det å bli god, eller det å vinne her og nå. Dersom man vil bli god, må man ha fokus på utvikling fremfor resultater. Da vinner man mindre i dag, men øver for å bli god når det virkelig betyr noe. Kortsiktige seiersmål er ikke bærekraftig. Da får man frafall og de potensielt beste utøverne kan slutte tidlig, sier Wahl.
Hånd i hånd med prestasjonsjaget, går utstyrspresset. Med behov for skøyte-, klassisk-, og reserveski, kan en ung og lovende skiløper ta store jafs av husholdningsbudsjettet. Men for treningsutbytte og idrettsglede er utstyret ofte mindre viktig. I Utleira IL. har de blant annet laget seg egne skohyller for gratis utlån av innendørssko og fotballsko, samt innført bruk av samme lagdrakt, på tvers av idrett, for å få ned kostnadene.
- Utstyr er en ekskluderende faktor, og mange overdriver med tanke på hva de behøver. Spesielt ser vi at erfarne utøvere kan ta utrolig store steg når de får tilgang til bedre utstyr i ungdomsårene, men for innlæring av teknikk kan ofte billigere utstyr være like bra eller bedre. Ofte er tyngre utstyr mer stabilt og dermed bedre for innlæring av riktig teknikk. De som gjør det bra med dårligere utstyr har en stor fordel når de selv får tilgang til bedre utstyr senere i livet. Å vinne på grunn av bedre utstyr er kortvarig glede.


Digitalt kor – En hit for store og små
Les om prosjektet
Slik vil de få flere folk ut i naturen
Les om prosjektet