15. januar fikk Trondheim sitt eget kompetansesenter for kjønn og seksualitet, som et resultat av et politisk vedtak i bystyret. Senteret skal jobbe med å forebygge seksuell uhelse og være en viktig samarbeidspartner for barn og unge med spørsmål eller utfordringer rundt seksualitet, kjønn og identitet.
- Vi får litt lim i munnen når vi skal snakke om seksuell helse. Vi hører mye om overgrep og vonde ting som skjer gjennom nyhetene, men det er absolutt noe vi må lære oss å snakke om og forebygge. Den viktigste forebyggingen skjer hvis vi får kunnskap, sier spesialist i sexologisk rådgivning ved KKS, Bente Vikran Ingebretsen.
Senteret har i dag to ansatte som skal jobbe med å gi kunnskap og økt kompetanse til de som er rundt barn og unge i sin hverdag. Dette kan være foreldre, foresatte eller andre som møter dem i forbindelse med sitt virke.
- Vi ønsker først og fremst at barn og unge skal få oppfølging av trygge nærpersoner i sitt oppvekstmiljø og at vi kan være en støtte til disse nærpersonene, sier Ingebretsen.

Besøker barnehager og skoler
De ansatte vil besøke barnehager, skoler, helsestasjoner og flere, for å dele kunnskap. Deres første prioritet er de små barna. Ingebretsen mener åpenhet, kunnskap og det å få et språk for egen seksuell helse vil være viktig for å fjerne skam og bidra til å forebygge overgrep.
- Vi må først lære barn om generell og fin seksuell helse, for vi har i mange år skapt skam rundt det, for eksempel unngått å lære bort hva kjønnsorganene heter. Hvis vi lærer barn å sette ord på seksuell helse, vil det også være lettere å snakke om det hvis de en dag opplever et overgrep, sier Ingebretsen.
I tillegg til å besøke skoler og barnehager, kan barn, unge og foreldre som henvender seg til senteret få tilbud om individuelle samtaler eller samtaler i grupper. Les mer om kompetansesenteret og deres tilbud her.
Kompetansesenter for kjønn og seksualitet (KKS)
Hos oss kan du ta opp alle typer tema og spørsmål rundt seksuell helse, seksuell identitet, kjønn og seksuell orientering.
Vårt tilbud er rettet mot barn og unge i alderen 0 til 20 år og deres foreldre/foresatte. Kontakten foregår primært ved at helsepersonell, lærere og andre som jobber med barn og unge henviser til oss. Det er også mulig å ta kontakt med oss direkte.
Vi tilbyr også veiledning til dere som jobber med barn og ungdom.


Kontakt KKS
Telefonnummer: 94 87 05 78
Telefontid er mandag kl. 12.00-15.00, tirsdag og torsdag kl. 09.00-11:00
E-post: [email protected]
Obs! Ikke send sensitive personopplysninger på e-post.
Besøksadresse: Erling Skakkes gt. 49B

SteinSaksPapir er strategien for å bygge sterke barne- og ungdomsfellesskap i Trondheim kommune
Derfor ønsker Trondheim kommune med SteinSaksPapir å involvere og engasjere oss innbyggere. Trenere, foreldre, naboer, lærere, alle kan dra sammen. Her legges det til rette for at alle kan komme i gang med tiltak som kan gi en god hverdag til alle barn.
Les mer om SteinSaksPapir
Har du en idé?
Mye kan gjøres også utenfor skolen, og SteinSaksPapir tror på at «it takes a village!» — Sammen kan vi gjøre mye for å bygge gode, trygge barn. Kan du gjøre noe i ditt nærmiljø? Her er en veileder for hvordan komme i gang.
Hvordan starte opp et eget prosjekt
Vi på Heimdal
Les om prosjektet
Skeiv ungdom Trøndelag
Les om prosjektet